Fontanela u miminek - kde se nachází, k čemu slouží a proč ji chránit?

Vytvořeno 07.03.2023
Hned po narození miminka jsou novopečené maminky upozorňovány, aby chránily hlavičku dítěte. Hlavním důvodem jsou fontanely, jejichž stav je také kontrolován při každé návštěvě pediatra. Proč to vlastně lékař dělá, kdy fontanela zarůstá a k čemu slouží? Odpovědi na tyto otázky i další informace se dozvíte v následujícím článku.

Stavba hlavičky novorozence

Na rozdíl od dospělých je hlavička miminek velmi křehká, kosti jsou ještě částečně chrupavčité a nejsou k sobě přirostlé. Lebka novorozence je protáhlá a při pohledu shora má tvar pětiúhelníku. Obvod hlavičky novorozence je přibližně 34 centimetrů (s odchylkami v řádu jednotek centimetrů). Mezi jednotlivými lebečními kostmi, se nacházejí také větší nesrostlá místa – fontanely (fonticulus). Kosti hlavy jsou spojené lebečními švy, což jsou speciální vazivová spojení typická pouze pro tuto část lidského těla.

Nejčastější problémy s hlavičkou miminek

Plagiocefalie
Jedná se o typ deformace hlavičky u kojence, ve valné většině případů způsobený špatným polohováním dítěte. Je tedy na místě děťátku pravidelně otáčet hlavičku na všechny strany – a pozor, nejen na levou a pravou, nechte jej ležet i na zádech! Právě v případech, kdy maminky polohují dítě pouze na bocích vzniká u miminka šišatá hlava, která se obvykle sama nespraví, a dítě bude muset nosit ortopedickou pomůcku.

Změny na fontanele
Fontanela by měla být vždy v jedné rovině s lebečními kostmi. Propadlá fontanela u miminka často značí dehydrataci, která je způsobena nedostatečným pitným režimem či vodnatým průjmem. Jestliže nahmatáte v místě fontanely nahmatáte na hlavě měkkou bouli, nemusí se jednat o nic vážného, ale v mnohých případech to upozorňuje na poměrně závažná onemocnění jako je meningitida, poranění hlavičky, otoku mozku nebo infekce.

Pomalý růst hlavičky
Pediatr při každé návštěvě měří obvod hlavičky. Dělá to proto, aby se ujistil, zda podle tabulek roste správně. Větší odchylky totiž mohou značit problémy jako je mikrocefalie. S pomalejším růstem hlavy souvisí také předčasné srůstání lebečních švů nebo 
předčasný porod. Pokud má však dítě v poměru k tělu hlavičku optimální, problém se zpravidla nijak neřeší. V opačném případě jsou nutná další vyšetření jako je rentgen nebo návštěva neurologa.

Rychlý růst hlavičky
Zrychlený růst hlavy u kojenců může souviset s objemnějším mozkem. Studie publikovaná ve vědeckém časopise Molecular Psychiatry dokonce naznačuje, že velká hlava úzce souvisí s inteligencí a mozkovou kapacitou jedince. Příliš velký obvod hlavy, označován jako makrocefalie, může značit problém. Tím bývá voda v hlavě (hydrocefalus) nebo například přemíra mozkomíšního moku. Závěry stanovuje neurolog po vyšetření miminka.

Kraniosynostóza
Lebeční švy jsou důležité při průchodu dítěte porodními cestami. Svou funkci plní dál i po porodu. Udržují lebeční kosti pružné a poskytují tak dostatek prostoru pro růst mozku. Obvykle srůstají po druhém roce života. Pokud ale začnou srůstat dříve, mozek tlačí na lebku a hlavička dítěte je zdeformovaná. Objevit se může i zvýšený tlak v mozku, který vede i ke ztrátě zraku. Mezi příznaky patří deformace lebky, abnormální vzhled nebo úplné vymizení fontanely a pomalý růst hlavy.
Ve většině případů srůstají lebeční švy bez závažné příčiny, nicméně může to být důsledek vrozeného syndromu. Při mírné formě probíhá léčba pouze za pomoci speciální přilby, která dítěti tvaruje hlavu do normálního tvaru. V ostatních případech je bohužel nutná operace. Pokud je dítě starší 3 měsíců nebo se jedná jen o jeden srostlý šev, volí lékař endoskopický zákrok. U mladších dětí nebo v závažnějších případech je nutný otevřený chirurgický zákrok.

Co je to fontanela?

Když už známe stavbu hlavičky miminka a víme, s čím bychom se případně mohli potýkat, můžeme si konečně vysvětlit, co to ta fontanela vlastně je. Jedná se o prohlubeň mezi lebečními kostmi na hlavě dítěte. Tato místa jsou zpravidla čtyři – malá fontanela, velká fontanela, a pak nehmatatelné postranní fontanely. Objevovat se mohou také další útvary, které jsou nekonstantní a nejsou tedy přítomny u všech dětí.
Velikost fontanely je přímo úměrná s věkem dítěte. Při narození je zpravidla největší a s postupem času zarůstá a zmenšuje se. Pokud při kontrole pediatr zjistí nějaké odchylky, například že se fontanela zvětšuje nebo je příliš malá, hledá příčinu, a obvykle posílá dítě i na neurologické vyšetření.

Kdy srůstá fontanela?

Rodiče se také často zajímají, kdy zarůstá fontanela. Při normálním vývoji se malá fontanela, která se nachází v zátylku a má trojúhelníkovitý tvar, ztrácí již mezi 2. a 3. měsícem věku dítěte. Velká fontanela se „drží déle“. Najdeme ji přímo na vrcholu hlavy, má tvar kosočtverce, je snadno pozorovatelná a u malých miminek lze vidět i pulzující krev. Zarůstá až tehdy, když všechny lebeční švy srostou, tedy kolem druhého roku. Postranní fontanely jsou již od narození velmi špatně hmatatelné a obvykle srůstají brzy.

 

K čemu slouží fontanela?

Aby mohlo miminko při porodu snadno a bez poranění projít porodními cestami, musí být lebka dítěte pružná a při průchodu se „stáhnout“. Za to ručí oddělené kosti a lebeční švy. Právě vlivem nesrostlé lebky vznikají na hlavičce novorozence jakési „díry“, které ještě více umocňují její pružnost. Mozek pak má prostor pro volný růst a hlava se tvaruje rovnoměrně. Jak už jsme si také řekli, fontanela u miminka je jakýmsi ukazatelem aktuálního zdravotního stavu dítěte a její abnormální vzhled může upozornit na vážná onemocnění.

Hlavičku dítěte chraňte!

Je samozřejmostí chránit si hlavu po celý život. Úrazy utrpěné v této části těla mohou mít doživotní následky, nebo dokonce skončit fatálně. U dětí, zejména těch nejmenších, to platí dvojnásob. Kosti kojenců jsou ještě velmi křehké a z většiny tvořené chrupavkou, která s přibývajícím věkem osifikuje (kostnatí). Lebka navíc není pevně srostlá a v oblastech fontanel je mozek dítěte téměř nechráněný před vnějšími vlivy, proto bývají úrazy závažnější a otřes mozku nebo jeho poškození se může dostavit i při zdánlivě malých nárazech. Dokud si tedy nejste jistí plně srostlou fontanelou, chraňte hlavu dítěte jako oko v hlavě a zamezte jakýmkoliv úrazům.

 

fontanela u miminek
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky