Jak naučit dítě na nočník?

Vytvořeno 14.02.2023
Rozhodli jste se skončit s plenkami a hledáte nejlepší metodu, jak učit dítě na nočník? A v jakém věku je nejvhodnější začínat učení na nočník? Na následujících řádcích se dozvíte to nejdůležitější o tom, jak odplenkovat dítě, od kdy učit dítě na nočník, jak dlouho dávat plenky na noc, jak vybrat dětský nočník a mnoho dalšího. Jedná se o poměrně individuální záležitost, nenechte se ovlivňovat údivem okolí nad tím, že vaše malé má ještě plenky a určitě dítě na nočník nenuťte. Kdy učit dítě na nočník? Až když je na to připravené. A určitě by to mělo být až poté, kdy se dítě posadí.

Odplenkování je potřeba načasovat

Rozhodně nespěchejte! I když vám starší příbuzní budou vyprávět o tom, že když oni měli děti, tak je dávali na nočník od chvíle, kdy dítě sedí a dětí byly bez plenek i od jednoho roku. Nyní není výjimkou vidět v plenkách i dítě starší tří let. Neexistuje žádný univerzální věk, kdy učit na nočník. Děti mají různý fyzický i psychický vývoj.

Můžete začít v době, od kdy dítě sedí, a k používání nočníku ho povzbuzovat. Děťátko potřebuje mít jistotu, že mu pomůžete vždy, kdy bude potřebovat. Všímejte si, kdy už dítě udrží větší množství moči a vyčůrá ho najednou. To lehce poznáte podle stavu plenek. V tom případě již dobře funguje močový svěrač a zadržuje větší objem moči. Dalším znakem vhodné doby od kdy na nočník je to, že dítě už chápe jednoduché pokyny a umí na ně zareagovat.

Nesrovnávejte s ostatními dětmi

Respektujte vlastní individuální vývoj dítěte. Neřiďte se tím, jak jsou na tom děti ve vašem okolí a jejich maminky vám radí, jak odplenkovat a kdy na nočník. Možnosti jsou široké a každému dítěti vyhovuje něco jiného. Budete-li se řídit podle obvyklých metod, může se stát, že pokud začnete příliš brzy s tím, jak naučit na nočník, bude dítě jak nočník, tak vše kolem něj odmítat.

Většina dětí neovládá volně vyměšování před dovršením 12 až 18 měsíců. První známky toho, že jsou k učení připravené, se začínají objevovat 
mezi 18 měsíci až dvěma lety, ale výjimkou nejsou děti, které nočník nezvládají ani ve třech letech. Jak naučit dvouleté dítě na nočník? Můžete ho třeba nechat nočník vybrat, aby k němu mělo pozitivní vztah.

Jaký nočník vybrat

Už víte, od kdy dávat dítě na nočník, vaše malé je ve věku, kdy děti sedí, a vy přemýšlíte, jak učit na nočník, aby výsledek byl co nejlepší? Vezměte dítě na nákup sebou a nechte ho, aby si vybralo samo. Podle obrázků vyberte nočník pro klukyklasický nočník nebo hracíjí nočník.

Nočník musí mít 
odpovídající velikost, dítě by se na něm mělo posadit pohodlně tak, aby mělo nohy opřené o zem. Nočník musí být také dostatečně stabilní. Nočník pro kluky by měl mít zvýšený přední okraj, aby se předešlo nechtěnému znečištění okolí. Zadní část nočníku by měla poskytovat dostatečnou oporu zádům. Ideální volbou je plastový nočník, lehce se přenáší i udržuje. Důležitý je i výběr oblíbené barvy. Dítě by ho mělo mít na očích, aby vědělo, že je mu neustále k dispozici. Klidně pořiďte nočníků více.

Část dětí nechce na nočník chodit a chtěly by přímo na 
záchod jako dospělí, v tom případě dítěti vyhovte, ale pořiďte mu dětské WC sedátko a stupínek pod nohy.

Nočník není hračka

Určitě se vyplatí začít pomalu, dítě si na nočník musí zvyknout. Pokud by se ho bálo, není ještě správná chvíle, kdy dávat dítě na nočník. Počkejte, a za nějakou dobu zkuste dítě vysadit znovu.

 

Nepůjčujte dítěti nočník na hraní ani ho nevyužívejte jako stoličku. Při posazení na nočník by si dítě nemělo hrát s hračkami, sledovat pohádky, prohlížet si knihy a podobně. 
Hračky můžete pouze využít při nácviku – ukázat na nich dítěti, že na nočník jde čurat panenka nebo oblíbený plyšák.

Zaveďte určitý stereotyp, 
děti potřebují pravidelnost. Zkuste si pohlídat ideální dobu, kdy by dítě mělo jít na nočník, a v této době ho vysazujte. Vhodným časem může být třeba doba po jídle, před a po spánku, před procházkou nebo jinou cestou. Nezapomínejte na učení napodobováním. Když s vámi dítě jde na záchod, ukažte mu, jak se vyměšovat. Většinou chodí chlapci s tatínky a dívky s maminkami.

Chválit, rozhodně netrestat

Za správně použitý nočník patří vašemu dítěti pochvala. Pro děti je to ta nejlepší motivace. Pokud se stane nehoda, nezlobte se na dítě a nehodnoťte negativně to, co se stalo. Nikdy dítě nezesměšňujte nebo dokonce netrestejte, mohlo by se stát, že si dítě vyměšování spojí s výsměchem a trestem a bude snahy o použití nočníku bojkotovat.

I když už dítě bývá velmi dlouhou dobu bez plenek, může se lehce stát, že si nestihne říci nebo dojít. Rodiče se musí na takové situace připravit a mít s sebou náhradní sadu 
dětského oblečení. A měli byste dítěti vše zjednodušit volbou praktického oblečení, které lehce svlékne a zase oblékne. Více knoflíčků, ozdobné zapínání, kšandy a podobně si nechte na pozdější dobu.

Noční spaní bez plenek počká

Současně s tréninkem na nočník nezkoušejte trénovat noční spaní bez plenky. Pro to, aby dítě vydrželo celou noc bez počůrání, je nutná mnohem vyšší zralost, především centrální nervové soustavy. Vhodné je trénovat svěrač zadržováním a následným pouštěním při čůrání, určitě dítě v noci nebuďte a nevysazujte. Dítě by se mělo umět probudit na toaletu samo. Signálem, že už by se mělo spaní bez pleny zkoušet, je spánek minimálně po pět nocí se suchou plenkou. Opět zde platí pravidlo o nespěchání, některé děti musí mít plenku na noc třeba až do pěti let. Mnohé děti ji nosí již jen pro jistotu.

Když chcete zkusit něco jiného, inspiraci najdete u indiánů

V Severní Americe bylo u části indiánských kmenů zvykem ponechat dítě do dvou let vykonávat potřebu všude tam, kde se mu zlíbí. Ve dvou letech bylo dítěti vysvětleno, kam a jak má chodit, když potřebuje vylučovat a dítě tak získalo vědomé vykonávání potřeb. Tato pravidla dodržovali všichni a fungovala k plné spokojenosti.
Metodou se inspiruje mnoho rodičů, po dlouhou dobu neřeší pleny a nočník, pak přestanou pleny dávat a pokusí se dítěti vše vysvětlit. Trpělivě odstraňují následky nehod a tvrdí, že úspěch se dostaví po několika dnech. Jiní rodiče využívají metodu částečně v letních dnech, kdy dítě může bez problémů běhat venku a úklid následků není tak náročný

 

dítě
nočník
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky