Jak obléknout novorozeně

Vytvořeno 13.03.2023
Nákup oblečení pro novorozence je jistě radostí pro každou maminku. Maličké věci jsou krásné, hebké, stylové a výběr je obrovský. Jak vybrat oblečení tak, aby bylo hezké, pohodlné, bezpečné a aby bylo využitelné pro různé příležitosti i počasí? Některé kousky oblečení pro miminka jsou nadčasové a dají se využít po celý rok, jiné jsou využitelné pouze v určitých ročních obdobích. Všechny vybrané kousky by měly být miminku příjemné, aby se necítilo nepohodlně a nebylo podrážděné a nervózní. Nakupovat je potřeba u prověřených prodejců, kteří dbají na výběr kvalitního oblečení, u kterého je jisté, že nebude příčinou podráždění dětské pokožky nebo dalších zdravotních problémů. Při výběru základních kousků dětského šatníku vybírejte podle střihu, materiálu a barvy.

Barva, střih a materiál

Jak oblékat miminko a proč pro miminko nevybírat tmavé nebo ostré a výrazné barvy? Vhodnější jsou barvy pastelové, které navíc působí něžným dojmem. Opatrnost je na místě i při volbě materiálu. Základem je bezpečí a pohodlí. Naprosto nevhodné jsou syntetické materiály, v nichž se může nebezpečně zvyšovat teplota novorozence, děťátko se potí a na jeho pokožce se mohou objevit potničky. Při oblékání novorozence je potřeba mít na paměti, že děťátko doposud nebylo zvyklé na žádné oblečení. Proto by věcičky pro miminka měly být volné a příjemné, ideálně z bavlny nebo biobavlny.
Takové 
novorozenecké oblečení je nejen pohodlné, ale také se dobře udržuje. Pohodlí souvisí i se střihem oblečení. Zde se vyplatí vydat se praktickou cestou. Rozepínání v rozkroku, snadné přetahování přes hlavu, správná velikost oblečení pro novorozence je také důležitá. Nepořizujte příliš mnoho oblečení, děťátko rychle vyroste.

Proč je správné oblečení tak důležité

Miminka mají problém vyrovnat se se změnami teplot, protože nemají dostatečně vyvinutou termoregulaci. Proto je potřeba zvolit více vrstev oblečení. Studené ruce nebo nohy ještě neznamenají, že je miminku zima, a proto hned nepřidávejte další vrstvy oblečení. Řídit se můžete podle teploty zátylku děťátka. Studený zátylek znamená, že je potřeba další oblečení, vlhký zátylek naopak znamená, že máte vrstvu ubrat. Ideální je, když má dítě tuto oblast suchou a teplou.

Novorozence pak také chraňte před sluncem, přímý sluneční svit by mu neprospěl. Většinou ho dobře zastíní samotný 
kočárek. Venku by však měla být hlavička chráněna čepičkou nebo kloboučkem, stejně jako krk a uši děťátka.

A kdy s miminkem ven? S první procházkou s novorozencem počkejte alespoň na tři dny po porodu a nebuďte venku dlouho, začněte u čtvrt hodiny a postupně přidávejte. Pozor, aby teplota nebyla nižší než pět stupňů pod nulou.

Jak oblékat novorozence na jaře

Narodilo se vaše miminko na jaře, a vy si nejste jistí, kdy s novorozencem ven, a hlavně, jaké oblečení zvolit? Na jaře sice může být slunečno, ale přesto je ve vzduchu chladno a teploty se rychle mění.

Jak tedy na vhodné oblečení?
Vzhledem k proměnlivosti počasí zvolte vrstvení a nezapomeňte na 
čepičku. Pokud děťátku obléknete více vrstev, můžete ubírat a přidávat podle potřeby. Řiďte se podle svého oblečení a přidejte miminku vždy o jednu vrstvu více. Základ oblečení pak tvoří bavlněné body, na něj jsou vhodné dupačky pro novorozence. Přidejte ponožky a případně bačkůrky, pokud nechcete riskovat, že se miminko nastydne, kdyby mu nožičky v kočárku vykoukly zpod přikrývky. Při teplotách do 10 stupňů můžete doplnit ještě o overal či kabátek z pleteniny nebo fleece a zaviňte ho do dětské deky či zavinovačky.

Oblečení doplňte čepičkou. Místo overalu je možno zvolit dupačky, mikinu a 
kabátek. Pokud jarní teploty překročí 20 stupňů, stačí na základní vrstvu obléct mikinu či overal a přidat deku. I při této teplotě nezapomeňte na tenší čepičku.

Jak oblékat miminko v létě

Letní porod má řadu výhod, nepotřebujete mnoho oblečení pro miminko, ani pro sebe.

Jak oblékat miminko v létě? Pozor na termoregulaci, kterou ještě miminko postrádá. Nejvhodnější dobou pro vycházku je dopolední a pozdní odpolední čas, ideální je pobyt mimo město, v přírodě. Rozhodně dbejte na to, abyste miminko ochránili před přímým slunečním zářením. Novorozenci nemají ochranné barvivo a nemohou používat opalovací prostředky.

Vyhněte se zakrývání kočárku plenou, ta po nějaké době vytvoří nedýchatelné prostředí. Pokud je zakrytí nutné, často kontrolujte, aby miminko nemělo červené tváře, nebylo zpocené a neklidné. Dbejte také na pitný režim.

Jak obléknout miminko v létě? Vhodným materiálem je bavlna nebo biobavlna? Lehké bodýčko s krátkým rukávem, 
dupačky a polodupačky jsou to pravé. Oblíbené jsou letní overálky nebo jen body a ponožky. Důležitá je volnost a pohodlí. Zvláštní pozornost věnujte tomu, jak oblékat novorozence v létě. Pozor na švy a etikety, mohou jemnou pokožku děťátka podráždit. Nutností je letní čepička nebo klobouček, na večerní ochlazení se bude hodit letní kabátek či svetřík nebo mikinka.

Jak oblékat miminka na podzim

Pokud byste v proměnlivém podzimním počasí s klesajícími teplotami neoblékli miminko dostatečně, hrozilo by mu nachlazení. Bude-li však tepleji, může být miminko oblečené příliš. Opět přichází na řadu vrstveníVíce tenkých vrstev vám dá větší příležitost, jak pružně reagovat na teplotní změny. Můžete přidávat a ubírat, takže se děťátko bude cítit příjemně. Vždy by mělo mít o jednu vrstvu oblečení více než dospělý.

Na těle by mělo miminko mít bodýčko s dlouhým rukávem, punčochy či 
dupačky, na nich pak kalhoty s mikinkou či svetříkem, svrchní vrstvu tvoří kabát, bunda nebo overal. Vždy musí mít přiměřenou čepičku. Botičky mohou ochránit před chladem nohy.

V čem má spát novorozenec v kočárku? Nezapomeňte na peřinku nebo 
dětskou deku. Citlivou pokožku mohou před nepřízní počasí ochránit speciální dětské krémy.

Jak oblékat miminko v zimě

Jak oblékat novorozence v zimě? Záleží na individuální potřebě. Oblečení by mělo být volnější a z vhodného materiálu. Miminko, které ještě jezdí v kočárku, potřebuje více tepla. K tomu slouží fusak.

Jak oblékat miminko do fusaku? Pouze do základu oblečení a 
kombinézy nebo zimního overalu. Samozřejmostí je teplá zimní čepice a šálka nebo nákrčník.

A co nošení dětí v zimě? Pokud máte miminko 
v šátku nebo na ruce, bude potřebovat kojenecké body, punčochy, polodupačky nebo dupačky a bundu nebo mikinu a kabátek. Jinou volbou je také dětská zimní kombinéza. Opět nesmí chybět čepice a šálka. Ručičky ochrání teplé rukavice.

Jak ještě obléct miminko v zimě do kočárku? Důležité jsou nohy v teple – to znamená teplé ponožky, bačkorky, nánožník, 
fusak. Můžete použít i návleky.

A v čem spí novorozenec v zimě? I doma bude potřebovat teplejší pyžámko, nebo 
teplejší overal aby mohla být teplota v místnosti nižší a děťátku se dobře spalo. V zimě byste měli vyrazit později i na společnou první vycházku, stačí po dvou týdnech po porodu. Pokud by však teplota klesla pod pět stupňů pod nulu, vycházku odložte.

jak obléknout novorozeně
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky