Jak vybrat jméno pro miminko

Vytvořeno 26.03.2023
Jména pro miminka mohou být těžkou volbou pro mnoho rodičů. Jiní vědí hned, jak vybrat jména pro kluky nebo holčičí jména. Důležitý pro ně může být význam jména, rodinná tradice, jméno podle znamení či neobvyklost jména pro miminko. S výběrem pomůže kalendář jmen, seznam jmen pro holku nebo seznam jmen pro kluka. Je však potřeba dodržet určitá pravidla. I když jména pro děti vybírají rodiče, je dobré vzít v potaz i názor prarodičů, popřípadě příbuzných, a samozřejmě pravidla daná zákonem. Nedojde tak k neshodám mezi partnery ani příbuznými a vyhnete se tomu, že se jméno nebude blízkému okolí líbit. Čím se tedy při výběru řídit?

Jména dětí by se měla hodit k příjmení

Křestní jména dětí by měla ladit s příjmením. Neobvyklá jména pro holku nebo neobvyklá klučičí jména mohou být v budoucnu příčinou toho, že nevhodná kombinace bude způsobovat údiv či dokonce posměch okolí. Nevyplatí se snaha o přílišnou originalitu, jméno pro dítě by mělo s příjmením vytvořit ladící celek. Jak toho docílit?

Zkuste dodržet několik zásad:

· Nekombinujte dlouhé jméno s dlouhým příjmením ani krátké jméno s krátkým příjmením. U příliš dlouhých jmen má dítě problém s představením se, u příliš krátkých kombinací nemusí být dítěti při představování dobře rozumět.

· Jméno a příjmení by si nemělo být podobné ani se rýmovat.

· Kvůli výslovnosti by se neměla shodovat první hláska příjmení s poslední hláskou křestního jména.


Nejste si výběrem jisti? Zkuste si kombinaci křestního jména a příjmení říci několikrát za sebou, případně požádejte někoho jiného o poslech a posouzení.

Neobvyklá dívčí jména a neobvyklá chlapecká jména

Hledáte zajímavá chlapecká jména nebo moderní jména pro holčičku? Uvažujete o jménech cizího původu nebo přímo jménech cizokrajných? Pokud je vaše příjmení ryze české, zvažte, zda oblíbená jména cizího původu budou to pravé. Myslete na to, jak bude taková kombinace působit. Česká jména jsou v takovém případě vhodnější.

Český kalendář jmen nabízí široké možnosti jak pro dívčí jména, tak pro chlapecká jména. Opačná situace nastává, vybíráte-li jméno pro kluka nebo jméno pro holku v kombinaci s cizokrajným příjmením. Opět půjde o snadnou vyslovitelnost, libozvučnost a podobně. Pokud se rozhodnete pro česká jména pro holčičku nebo české jméno pro chlapečka, vynechte jména bez háčků a volte ta nejjednodušší. Inspiraci můžete najít také ve starém slovanském kalendáři.

Na co se ještě zaměřit

Určitě zvažte také domácí oslovení vašeho děťátka. Seznam jmen nabízí i taková jména, ke kterým se těžko tvoří zdrobněliny, takže byste vždy museli používat základní tvar jména. Naopak některá ženská jména nebo klučičí jména nabízejí domácích podob nespočet.

Někdy rodiče volí momentálně nejoblíbenější jména nebo taková, která jsou považována za nejkrásnější jména. Nevýhodou tradičních jmen bývá to, že nositelů jména může být v okolí dítěte nepříjemně mnoho. Příliš originální jména pak mohou být okolím vnímána jako podivná, což děti špatně nesou.

Také datum svátku může být významné. Pokud jste příznivci oslav svátků a narozenin, snažte se, aby vaše malé mělo mezi oslavami patřičný odstup. Jednou oslavou byste se dítěti nezavděčili. Jméno dítěte podle data narození by v takovém případě nebylo dobrou volbou.

Mnoho rodičů se při výběru jména soustředí také na význam jména

Jména a jejich význam pro okolí

Některá jména mohou dopředu ovlivňovat, jak bude dítě v budoucnu vnímáno. Význam křestních jmen sice hovoří o vlastnostech, ale ty mohou být dány i hláskami, ze kterých se jméno skládá.

· Měkké hlásky v dívčím jméně ukazují na milou a něžnou ženu  tvrdé hlásky jsou symbolem ráznosti a emancipovanosti.

· Chlapecká jména s měkkými hláskami navozují jemnou a milou povahu, tvrdé hlásky rozhodné a tvrdé muže.

S rozhodnutím nespěchejte

Nesnažte se výběr jména uspěchat. Nikdo vás nemůže nutit, kdy a jak vybrat jméno pro dítě, na výběr máte čas až jeden měsíc od porodu. Zvolené jméno pak pouze nahlásíte na matrice. Pokud byste to neučinili, bylo by vašemu děťátku přiděleno jméno soudně. Dítě může mít dvě křestní jména, musí však být různá.

Zákon stanoví určitá pravidla

Existují i zákonná pravidla pro výběr jména dítěte. To se nesmí jmenovat stejně jako jeho sourozenci, nelze zvolit chlapecké jméno pro dívku a naopaknemůžete použít zdrobněliny nebo zkomolená jména.

U nás je registrováno přes 17 000 jmen. Pokud byste vybrali originální jméno, které v seznamu není, počítejte s úředním postupem, který může nějakou dobu trvat. Na matrice po vás budou vyžadovat znalecký posudek ke jménu. Ten vypracovávají odborníci za stanovený poplatek.


 

jméno pro miminko
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky