Kiss syndrom je potřeba odhalit včas

Vytvořeno 20.03.2023
Každá čerstvá maminka má obavy z toho, že by těsně po porodu mohlo dojít k poranění miminka. Jedním z těchto zranění, které však mnoho lékařů neuznává, je kiss syndrom. Důvodem k takovému postoji je to, že samotná blokáda krční páteře tohoto typu není uznávána jako diagnóza. Syndrom kiss však může mít závažné následky, což by mohli potvrdit fyzioterapeuti, osteopati a ti, kdo dávají přednost alternativnímu léčení. Zablokovaná krční páteř u miminka se dá snadno a bez komplikací léčit, pokud je včas odhalena. V každém případě se poraďte s lékařem, pokud máte podezření, že potíže vašemu miminku způsobuje právě zablokovaná krční páteř.

Co vlastně je kiss syndrom

Pokud budete chtít pojem pojmenovat česky, nazývá se blokace krční páteře a současně skloubení prvního krčního obratle a týlní kosti. Jedinečná stavba obratlů - jde o atlas obratel a axis obratel, čepovec umožňuje pohyb hlavou. Poškození pak miminku způsobuje problémy s krční páteří a obtíže s pohybem hlavy.
Příznaky jsou různého charakteru a mohou se objevit v odlišných časech. Většinou jde o důsledek obtížného 
porodu, kdy byly použity kleště či vakuumextraktor neboli vex (zvon přiložený na hlavičku slouží jako náhrada kleští). Tento vex porod a dlouhý porod mohou být příčinou kiss syndromu stejně jako porod císařským řezem, porod koncem pánevním nebo porod dítěte s vysokou porodní váhou.
V děloze nebo při porodu dochází k tlaku na krční páteř dítěte nepřirozeným způsobem, protože hlava a krk dítěte jsou v nesprávné poloze. Autorem názvu tohoto syndromu je Němec Heiner Biedermann, chirurg, který se tímto jevem zabývá a své poznatky zveřejnil již v roce 1991.

Zablokovaná krční páteř příznaky

Příznaků kiss syndromu je více, a ani nemusejí na první pohled souviset s páteří nebo svaly kolem páteře. Pokud byl kiss syndrom způsoben nesprávnou polohou plodu v děloze, objeví se příznaky velmi časně.

Jde-li však o komplikovaný porod, může objevení se potíží trvat i více týdnů. Někdy se zaměňují obtíže s kolikou za komplikace, které způsobuje krční páteř. Problémy se pak označují jako dráždivé miminko nebo syndrom dráždivého dítěte. Zablokovaná krční páteř je příčinou toho, že miminko zaklání hlavičku, dělá chyby při pasení koníčků, miminko se prohýbá do luku, vyskytuje se i bolest za krkem u dětí a asymetrické plazení.

Dítě je citlivé na dotek. Některé pohyby dítě nedokáže vykonat a jsou pro něj bolestivé, takový neklidný kojenec často pláče a je těžké ho uklidnit. Mohou nastat i 
problémy s kojením. Dítě obtížně polyká, slintá a dává přednost jednomu prsu. To souvisí s tím, že pro dítě je pohodlnější jedna strana těla, tímto směrem se dívá i pohybuje. Obtížně zvládá pasení koníčků ve třech měsících, někdy jsou problémy i později.

Neklidný je také 
spánek miminka. Dítě může trpět krční skoliózou, deformitami nohou nebo opožděným vývojem kyčelních kloubů. U malých dětí lze nazývat potíže, které má krční páteř, také cervikokraniální syndrom.

Dvě formy kiss syndromu

Kiss syndrom může probíhat dvěma způsoby, jejichž důsledkem jsou odlišné problémy. Obě formy však mohou probíhat současně.

· Kiss syndrom 1 se vyznačuje asymetrií, kdy se hlavička stáčí na jednu stranu, většinou jde tedy o strnutí šíje na jednu stranu. Může postihnout i jiné části těla.

· Pro syndrom kiss 2 je typické prohýbání do luku i při spánku, zploštělá hlavička v zadní části, špatné pasení koníčků, které dítě nemá rádo a při němž se cítí nejistě, potíže s obličejovými svaly.

Oba syndromy mohou probíhat současně, jeden však vždy převažuje. Může být diagnostikován až ve vyšším věku dítěte, když má dítě bolesti hlavy nebo jiné problémy.


Jak poznat kiss syndrom

To, že se jedná právě o kiss syndrom, je náročné i pro lékaře. Příznaky bývají často považovány za projevy jiných obtíží, nejčastěji jsou zaměňovány za tříměsíční koliku nebo dráždivé dítě. S diagnostikou může pomoci fyzioterapeut nebo osteopat. Důležitou roli hrají také genetické dispozice a rodinná anamnéza. Rozhodující by měl být výsledek rentgenového vyšetření. Terapeut pak provádí kontrolu pohyblivosti hlavy, krční páteře a ostatních kloubů. Následně může být stanoven postup terapie. Pokud má terapeut dostatek zkušeností s kiss syndromem a stanoví správný postup, mohou být problémy odstraněny rychle, i po prvním zákroku. Je však potřeba, aby diagnostika proběhla do jednoho roku dítěte.

Některé děti potřebují delší léčbu, až tři týdny. Pokud by kiss syndrom nebyl léčen včas, mohl by přerůst v další problémy, jako je nechuť k jídlu, bolesti hlavy, noční pomočování, nesoustředěnost, poruchy učení, ADHD, dyspraxie a další potíže. K léčbě se používá manuální terapie, kraniosakrální terapie, 
Vojtova metoda nebo tzv. Bobath koncept.


kiss syndrom
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky