Novorozenecké akné dokáže potrápit děti i maminky

Vytvořeno 11.04.2023
Novorozenecké akné, drobná vyrážka a zčervenalá kůže jsou hlavně estetickým problémem, který není nutno zásadním způsobem léčit. Krupičková vyrážka na obličeji novorozeného miminka může maminku vyděsit, navíc při nevhodné péči nebo poškrábání hrozí, že novorozenecké akne přejde v závažnější zánět. Tento spíše vzhledový problém se může vyskytnout již třetí týden po porodu a většinou zmizí do tří měsíců věku dítěte. Přesto tato krupičková vyrážka u dětí nenechává rodiče v klidu, protože se obávají, aby se nejednalo o jinou zdravotní potíž. Co by tedy rodiče měli znát a jak se zachovat, když se u jejich miminka objeví novorozenecká vyrážka?

Co je kojenecké akné

Až jedna čtvrtina novorozenců je postižena akné na čele, akné na tvářích či akné na hrudi. Taková vyrážka u kojenců není ničím výjimečným, přesto by se rodiče rádi této estetické nepříjemnosti zbavili. Postižená místa jsou právě ta, která jsou velmi dobře vidět. Kromě obličeje, čela, tváře nebo hrudi může mít osypané miminko dětské akné i ve vlasech. Pupínky na obličeji vydrží po několik týdnů a do třetího měsíce pak samy mizí. Mohou vypadat také jako bílé tečky na obličeji nebo jako červené pupínky na těle u dětí. Někdy je červená i pokožka v okolí pupínků. Příčinou akné bývá reakce organizmu novorozence na hormony matky. Ucpou se mazové žlázky a vznikají zánětlivé pupínky. Celkový stav a množství vyrážky zhoršuje teplé počasí.

 

Vyrážka u novorozence nemusí být vždy akné

Nevíte bezpečně, oč přesně u vašeho miminka jde? Jsou ty pupínky na čele potničky nebo vyrážka? Jestliže si nejste zcela jisti, že vaše miminko má právě novorozenecké akné, zajděte pro jistotu k lékaři. Novorozenecká vyrážka na obličeji bývá někdy zaměňována za další onemocnění kůže, která však vyžadují důslednou léčbu. Jde především o seboreu nebo atopický ekzém. Nejčastější záměna je za potničky u kojenců, které se však objevují nejvíce v kožních záhybech, v oblastech, kde velmi často dochází k zapaření. Krupička na obličeji nebo vyrážka u dětí na hrudníku však obvykle bývají příznakem právě novorozeneckého akné.

 

Je nutné novorozenecké akné léčit?

V klasických případech není potřeba žádná speciální léčba, akné mizí již po několika týdnech od doby, kdy se objevilo. Aby se však nezhoršovalo, je potřeba vědět, co na novorozenecké akné platí. Některé maminky hledají různé způsoby, jak se zbavit vyrážky, a volí metodu mačkání akné. To je však zásadní chybou. Mohou se tak zanést různé nečistoty a infekce, vznikají obtížné záněty. Vyrážka na obličeji u dětí se tak může značně zhoršit. Vyhněte se také přílišnému mytí a nadměrnému používání bylinek nebo mastí.

Pupínky na obličeji miminka na ně mohou nevhodně zareagovat. Ani přípravky, které pomáhají dospělým, nejsou na pupínky na obličeji u dětí vhodné. Miminka mají mnohem citlivější kůži, takže by je takové přípravky mohly dráždit a způsobit mnohem horší obtíže.

 

Co na novorozenecké akné použít

Nechcete vyčkávat, až vyrážka na čele miminka sama zmizí a chcete tento proces urychlit? Můžete vyzkoušet babské rady, ale počítejte s tím, že nemusejí fungovat, každý organizmus reaguje jinak a na něco jiného.

·        Příliš se nedoporučuje maštění, účinněji působí vysušování.

·        Klasikou bývá Jarischův roztok, tekutý pudr, odvar z měsíčku nebo řepíku, popřípadě černý čaj.

·        Bylinky však mohou být současně i alergeny.

·        Pozor je potřeba dávat i při koupání, speciální přípravky by neměly obsahovat mýdlo, může se využívat i termální voda nebo přípravky se zinkem, které zklidňují podráždění.

Mějte stále na mysli, že novorozenecké akné děťátku nevadí ani neuškodí, a že po čase samo zmizí.

novorozenec
akne
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky