Co byste měli vědět o novorozenecké žloutence

Vytvořeno 16.03.2023
Zotavujete se po porodu, učíte se starat o miminko a těšíte se na propuštění z porodnice, když vám lékař sdělí, že budete v nemocnici muset zůstat déle, protože novorozeňátko má zvýšené hodnoty bilirubinu, tedy novorozeneckou žloutenku? V tento moment není potřeba se děsit, ale tento stav nelze ani podceňovat. U většiny dětí přejde novorozenecká žloutenka sama a zmizí do 3 týdnů od narození. Pokud by trvala déle, je nutná konzultace s lékařem.

 

Jaké jsou příznaky žloutenky

Hlavními projevy žloutenky jsou žluté zbarvení kůže a zvýšený bilirubin. Tyto příznaky se objeví již v prvních dnech po narození a okolo týdne by měly ustupovat. Zvýšený bilirubin v krvi mívají hlavně nedonošené děti, postiženy bývají až dvě třetiny těchto dětí. U zdravých a donošených novorozenců se kojenecká žloutenka projeví u 45 až 65% miminek.

Jak se pozná žloutenka u novorozence? Nejdříve se zbarví kůže a v očích se objeví žluté bělmo. Žlutá barva začíná v obličeji, pokračuje směrem na hrudník, břicho a nohy. U některých miminek je žlutá barva výraznější, u některých méně. Viditelná je především v přirozeném světle a u dětí se světlejší pokožkou.

 

Kdy se nejčastěji vyskytuje žloutenka (ikterus) u novorozenců

K rizikovým faktorům novorozenecké žloutenky patří:

  • předčasné narození dítěte (před 37. týdnem těhotenství)
  • děti, které mají obtíže s příjmem potravy a nemají jí dostatek novorozenci s Rh inkompatibilitou, kdy tělo matky tvoří protilátky, způsobující rozpad červených krvinek novorozence a zvýšenou koncentraci bilirubinu v krvi
  • poranění novorozence při porodu, vnitřní krvácení
  • infekční choroby nebo onemocnění jater
  • enzymová nedostatečnost, způsobená vrozenými metabolickými poruchami
  • dědičné nebo získané onemocnění červených krvinek

Zvýšená pravděpodobnost výskytu je i u dětí, jejichž sourozenci žloutenku také měli, u dětí s nízkou porodní vahou, u novorozenců maminek cukrovkářek, u dětí kojených, u chlapců a také tam, kde byla u porodu použita vakuová extrakce.

Žloutenka u novorozenců fyziologická či patologická

Žloutenka u novorozence může být dvou druhů. V prvním případě se jedná o žloutenku fyziologickou, která odezní nejpozději do tří týdnů od narození.  Zde není nutná léčba novorozenecké žloutenky, maximálně je nasazena fototerapie.

Neustupující novorozenecká žloutenka může být patologická. Tento typ žloutenky je zjevný již hned po narození a je způsobena řadou jiných onemocnění. Může jít o inkompatibilitu Rh faktorů děťátka a maminky, onemocnění krve, porucha štítné žlázy, zúžená trávicí trubice, metabolické poruchy, dědičná onemocnění, překážky ve žlučových cestách, virová hepatitida, infekce močových cest, sepse a další příčiny.

 

Hodnoty novorozenecké žloutenky určuje bilirubin

Objevila se u vašeho miminka žloutenka? Příznaky jsou jasné, ale proč dětská žloutenka vůbec vznikla? Viníkem je bilirubin. To je odpad vznikající při rozpadu červených krvinek. Bilirubin je barvivo žluté barvy, proto právě žloutenka. Bilirubin přichází do jater a ta by ho měla dále upravit a se žlučí vyloučit z těla. Játra miminka však neumí velké množství zpracovat, V pupečníkové krvi se krvinky rozpadají rychleji a bilirubinu je pak více.
Také střeva miminka se vyprazdňují pomaleji, takže stolice u novorozence k odbourání bilirubinu nestačí, a tak se bilirubin dostává zpět do krve. Vzniká tak žloutenka. Hodnoty bilirubinu pak určují, jak dlouho trvá novorozenecká žloutenka. 

 

Hodnoty novorozenecké žloutenky určuje bilirubin

Objevila se u vašeho miminka žloutenka? Příznaky jsou jasné, ale proč dětská žloutenka vůbec vznikla? Viníkem je bilirubin. To je odpad vznikající při rozpadu červených krvinek. Bilirubin je barvivo žluté barvy, proto právě žloutenka. Bilirubin přichází do jater a ta by ho měla dále upravit a se žlučí vyloučit z těla. Játra miminka však neumí velké množství zpracovat, V pupečníkové krvi se krvinky rozpadají rychleji a bilirubinu je pak více.

Také střeva miminka se vyprazdňují pomaleji, takže stolice u novorozence k odbourání bilirubinu nestačí, a tak se bilirubin dostává zpět do krve. Vzniká tak žloutenka. Hodnoty bilirubinu pak určují, jak dlouho trvá novorozenecká žloutenka. Postiženy jsou především děti kojené. Bilirubin má však silné antioxidační vlastnosti, podporuje imunitu a zlepšuje funkci tlustého střeva. Snižuje se tak riziko dalších onemocnění. Bilirubin má však silné antioxidační vlastnosti, podporuje imunitu a zlepšuje funkci tlustého střeva. Snižuje se tak riziko dalších onemocnění.

 

Fyziologická novorozenecká žloutenka – léčba je jednoduchá

Klasická novorozenecká žloutenka ustupuje po týdnu sama. Lékař sleduje hladinu bilirubinu a to, jak stoupá nebo klesá. Vše se může upravit samo a není potřeba speciální léčba. Pokud je však žloutenka silná a dlouhodobá – tedy delší než tři měsíce, je potřeba hledat příčinu. I fyziologickou novorozeneckou žloutenku lze léčit. Pomáhá co nejčastější kojení, v případě potřeby děťátko na krmení buďte.

Bilirubin obsahuje i stolice novorozence, takže 
čím více dítě jí a vylučuje, tím dříve žloutenka zmizí. V létě je dobré vystavovat miminko co nejvíce na přirozené denní světlo a sluníčko. Miminko musí být za sklem a rozhodně se nesmí opalovat. Tento proces napomáhá rozpadu bilirubinu přímo v krvi. V nemocnici se aplikuje fototerapie
, kdy miminko leží pod modrým světlem. Při závažnějších stádiích žloutenky se podávají léky. U krajních případů se žloutenka řeší výměnnou transfúzí.

 

Kdy je potřeba vyhledat lékaře

Pokud by se závažné případy novorozenecké žloutenky neléčily, mohla by vysoká hladina bilirubinu způsobit poškození mozku. Vyvinout se může například porucha sluchu nebo dětská mozková obrna. Proto je potřeba vyhledat lékaře, jestliže se děťátku žloutenka výrazně zhoršila, rozšířila nebo trvá déle, než je obvyklé. Návštěva lékaře je nutná také při výskytu horečky, neustálém pláči dítěte, apatii a neprospívání.

 

žloutenka
novorozeně
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky