Poslíčci nebo kontrakce – jak to poznat?

Vytvořeno 17.04.2023
V posledních týdnech těhotenství se mohou objevit stahy dělohy, které připomínají kontrakce. Ty často budoucí maminku vyděsí tak, že zbytečně vyrazí do porodnice. Jde o falešné kontrakce, označované jako Braxton-Hicksovy. Na rozdíl od skutečných porodních děložních stahů nemají se samotným porodem souvislost. Význam však mají, děloha se tak na porod připravuje, natahuje se a zase stahuje, krček dělohy se změkčuje a rozšiřuje. Tito poslíčci před porodem nemají takovou sílu jako skutečné kontrakce, jejich výskyt není ničím výjimečným, a proto nejsou důvodem k polekání budoucí rodičky nebo odjezdu do nemocnice. Jak poznat kontrakce před porodem a jak poznat poslíčky?

Kontrakce nebo poslíčci? 

Poslíčci nebo kontrakce – jaký je zásadní rozdíl? Jde především o intervaly mezi kontrakcemi, které se u poslíčků nezkracují a přicházejí nepravidelněTaké netrvají dlouho. Braxtonovy-hicksovy kontrakce mohou být sice nepříjemné, ale jsou slabší než porodní kontrakce.

Jak dlouho trvají poslíčci? A jak bolí poslíčci? Trvají jen několik minut, a protože nejsou silné, nebývají ani příliš bolestivé. Přicházejí přibližně čtyřikrát za hodinu, v úseku od 1 do 3 hodin.
Budoucí maminky si často kladou otázku, jak poznám, že rodím, nebo jak poznám kontrakce. Ty opravdové kontrakce, které signalizují začínající porod, jsou především pravidelné, jejich síla a frekvence postupně roste. Jsou to známky blížícího se porodu i v případě, že termín porodu ještě nenastal.

Jaké má blížící se porod příznaky

Jak poznat porod? Jaké jsou příznaky před porodem? Jde o poslíčky před porodem nebo již nastal čas, kdy jet do porodnice? To lze poznat podle toho, má-li žena tyto příznaky porodu:

  • v oblasti pánve začaly křeče, podobné těm při měsíčním krvácení
  •    objevil se tlak a bolest tupého charakteru v dolní části zad, připomínající křížové bolesti v těhotenství
  •  může se vyskytnout průjem a křeče v žaludeční oblasti
  •  typický je výtok z vagíny, odchod hlenové zátky (jak vypadá hlenová zátka - je tvořena hustým lepkavým hlenem, ten může být průhledný, narůžovělý, nahnědlý nebo červený.)
  •  může dojít ke krvácení z vagíny
  •   svalové kontrakce přicházejí v pravidelných intervalech a stále sílí
  • Poslíčky může přivolat i nepravidelný pitný režim nebo pohlavní styk.


Kdy se objevují falešné kontrakce

Na rozdíl od skutečných kontrakcí signalizujících začátek porodu se falešné kontrakce objevují ve chvílích klidu, většinou navečer. Poslíčky mohou ženy pocítit i dříve než v období těsně před porodem, k tomu dochází zvláště u vícerodiček. Mohou být také silnější, žena pak má pocit, že jde o způsob, jak začíná porod.
Zda se jedná o poslíčky, lze zjistit jednoduše, pouhou změnou činnosti, po které by měla následovat úleva. Doporučována je i teplá vana v těhotenství, jen pozor na teplotu vody, nesmí být příliš vysoká. Pokud stahy přestanou, nejedná se o skutečné porodní kontrakce. Všechny ženy však nemusí falešné kontrakce mít.

 

Další příznaky poslíčků

K dalším příznakům poslíčků patří ztuhnutí nebo tvrdnutí břicha. Maminky často zajímá, jak poznám tvrdnutí břicha? Bříško najednou ztuhne, jde o nepříjemný pocit v podbřišku nebo okolo beder. Připomíná mačkání nebo stahování břicha. Podobné je i tvrdnutí břicha před porodem. Velmi často se poslíčci vyskytují při zvýšené námaze, proto je dobré se zklidnit, sednout si nebo lehnout. Je možné použít způsob dýchání z předporodního kurzu. Pomoci může i malá svačinka a pohárek vody. Návštěva toalety a teplá sprcha mohou také přinést úlevu. 

Někdy je potřeba nechat zkontrolovat hladinu hořčíku, jeho nedostatek může průběh poslíčků zhoršovat. Sledujte, jak dlouho trvá kontrakce, pokud by se objevovaly často a trvaly déle, je vhodné navštívit gynekologa  a poradit se. Lékař vám také vysvětlí, jak počítat kontrakce.

Kdy jet do porodnice

Nemáte-li možnost spojit se se svým lékařem, kontrakce přicházejí rychle za sebou, například kontrakce po 10 minutách nebo kontrakce po 5 minutách, bolesti jsou silné nebo je doprovází krvácení, bude nutné odborné vyšetření. V nemocnici se sledují kontrakce na monitoru a je rozhodnuto o dalším postupu.

poslíčci
kontrakce
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky